ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

1-1280x853.jpg
Ο θηλασμός είναι ο τρόπος σίτισης του βρέφους για τον οποίο έχει μεριμνήσει η φύση. Ωστόσο, για κάποιες γυναίκες ο θηλασμός δεν είναι εφικτός και άλλες απλά επιλέγουν να μην το προσπαθήσουν. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι μαμάδες συχνά αισθάνονται κρινόμενες για τον τρόπο που θα επιλέξουν να ταΐσουν το μωρό τους, ανεξαρτήτως αν θα επιλέξουν το θηλασμό ή το γάλα σε σκόνη. Αυτή η “ντροπή” είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και δείχνει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη επίδρασης της κοινωνικής γνώμης και κατανόησης της βρεφικής διατροφής. Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι ότι οι μαμάδες χρειάζονται υποστήριξη στη μέθοδο του μητρικού θηλασμού από ειδικούς υγείας, αλλά και από το περιβάλλον τους.
Όμως, αυτό που είναι το μόνο σίγουρο, ο μητρικός θηλασμός παρέχει πληθώρα οφελών τόσο για την υγεία του βρέφους όσο και για τη θηλάζουσα μητέρα. Ο συναισθηματικός, δε, σύνδεσμος που σχηματίζεται ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος είναι αναντικατάστατος
θηλασμός πλεονεκτήματα οφέλη διατροφή
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Οφέλη για το βρέφος:
  • Αρχικά, το μητρικό γάλα προσαρμόζεται στις αλλαγές ανάλογα τις ανάγκες του μωρού. Σε ζεστό κλίμα, γίνεται πιο υδαρές για να κρατάει το μωρό πλήρως ενυδατωμένο. Επιπλέον, προς το τέλος του κάθε θηλασμού γίνεται πιο συμπυκνωμένο, σηματοδοτώντας στο βρέφος ότι πρέπει να σταματήσει. Αυτό ενθαρρύνει το αίσθημα της αυτορύθμισης. Με την πάροδο του χρόνου η σύνθεσή του αλλάζει, καθώς το μωρό μεγαλώνει και αναπτύσσεται και οι διατροφικές του ανάγκες μεταλλάσσονται.
  • Περιέχει αντισώματα και ανοσοποιητικούς παράγοντες που βοηθούν το βρέφος να χτίσει την ανοσοποιητική του άμυνα.
  • Το πρωτόγαλα (το αρχικό γάλα του στήθους τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση), επίσης, περιέχει αντισώματα που παρέχουν άμεση ανοσολογική υποστήριξη στο μωρό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, D και Β12, που όλες είναι πολύ σημαντικές στο χτίσιμο και τη στήριξη του ανοσοποιητικού του συστήματος.
  • Φαίνεται πως προστατεύει τα βρέφη από γαστρεντερικές λοιμώξεις, αφού περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση. Ακόμη, είναι δρα προστατευτικά απέναντι σε αλλεργίες, σε παιδικές παθήσεις και λοιμώξεις, όπως του αναπνευστικού.
  • Είναι μοναδικό και αναντικατάστατο!
 
Οφέλη για τη μαμά:
  • Επειδή είναι δωρεάν, εξοικονομεί πολλά χρήματα στον πρώτο χρόνο ζωής ενός παιδιού.
  • Επίσης, είναι βολικός αφού ο θηλασμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε και δεν χρειάζεται εξοπλισμός αποστείρωσης, μπουκάλια ή θηλές. Κάτι που σημαίνει μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης και βακτηρίων, που μπορούν να προκύψουν εάν μια τροφή δεν παρασκευαστεί σωστά.
  • Ακόμη, ο θηλασμός είναι μια πράξη που απαιτεί ενέργεια και έτσι η μαμά καίει περισσότερες θερμίδες, που την βοηθούν να χάσει πιο εύκολα τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης.
  • Τέλος, αλλά εξίσου πολύ σημαντικό, με το θηλασμό η μητέρα διατρέχει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στη μετέπειτα ζωή της.

Επικοινωνία

noradiet-logo-white

Διαιτολογικό Γραφείο
Νόρα Καρατσικάκη-Βλάμη

Διεύθυνση
Σκαλτσοδήμου 2, Πλατεία Ειρήνης,
Αγρίνιο Τ.Κ.: 301 32
Τηλέφωνο
+30 2641 026 126
Ε-mail
noravlami@gmail.com

Instagram Feed

top τοπ διαιτολόγος διατροφολόγος