Ως διαιτολόγος συχνά αναρωτιέμαι “Είναι το ψωμί ολικής άλεσης πραγματικά καλύτερο από το λευκό;”
Η απάντησή μου είναι σχεδόν άμεση… ΝΑΙ
Αρχικά, πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας τη λανθασμένη αντίληψη ότι το λευκό ψωμί έχει πολλές παραπάνω θερμίδες. Περίπου όλα τα είδη ψωμιού έχουν παρόμοιες θερμίδες, που η διαφορά τους είναι ελάχιστη ώστε να θεωρείται αμελητέα.
Σίγουρα και το άσπρο ψωμί μπορεί να γίνει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, παρόλο που το ψωμί ολικής άλεσης μπορεί να είναι πιο θρεπτικό.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια το ψωμί ολικής άλεσης έχει κάνει την εμφάνισή του και σιγά σιγά βλέπουμε πως αρχίζει να μπαίνει στο ελληνικό τραπέζι. Όμως, το λευκό ψωμί παραμένει ακόμα το πιο δημοφιλές.
Το ψωμί ολικής άλεσης και το αντίστοιχο αλεύρι του αποτελείται από:
Ενδόσπερμα: Πλούσιο σε άμυλο και γλουτένη
Πίτουρο: Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
Από την άλλη, από το άσπρο ψωμί και το αλεύρι του αφαιρείται το πίτουρο κατά τη διάρκεια της άλεσης, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο ενδόσπερμα. Συχνά, τα άλευρα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού εμπλουτίζονται με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.
Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει περισσότερη νιασίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγγάνιο σε σχέση με το άσπρο ψωμί. Η απορρόφηση, όμως, του σιδήρου στο ψωμί ολικής άλεσης είναι περιορισμένη ενώ το άσπρο ψωμί δεν περιέχει καθόλου.
Η πιο σημαντική, ίσως, διαφορά είναι το περιεχόμενο των φυτικών ινών που στο ψωμί ολικής άλεσης είναι 7γρ./100γρ. ψωμιού και στο λευκό ψωμί είναι 2,9γρ./100γρ. ψωμιού.
Έτσι, συστήνεται η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης εξαιτίας των αυξημένων ποσοτήτων μακροθρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών σε σύγκριση με το άσπρο. Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών, η χρήση του σχετίζεται με διάφορα οφέλη για την υγεία συμπεριλαμβάνοντας το μειωμένο κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του εντέρου, καρδιαγγειακών παθήσεων, συνεισφέροντας και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.